Ervaringen van planters

Met een dankbaar gevoel kijken we terug naar twee prachtige zonnige boomplantdagen eind november 2017. En dat terwijl het om ons heen overal goot van de regen, zelfs de onweersbui zagen we in de lucht aan ons voorbij trekken en trof de planters niet, met geen enkele spet! Wat een genot, de natuur te zien opleven, en de mensen!

Deze brief kregen we gisteren, naast vele reacties van blije boomplanters en blije ouders van kinderen, waarvan de kinderen dit keer hun ouders meenamen naar het bos om aan hun ouders te laten zien welke boom ze hadden geplant.

Beste Local Spirit,
 

Bedankt voor de fijne bomenplantdagen, ik heb me heel welkom gevoeld en goed verzorgd. Ik heb genoten van het fijne samenwerken met de boswachters en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

Speciaal raakte mij twee kleine peuters, die samen 1 boompje komen halen; “ik wil een blauwe” zegt de één, “ik wil ook een blauwe” zegt de ander (de soorten bomen hebben een kleurcode). In hun kleine skipakjes liepen ze naar het veld, ieder een boompje in hun hand. En het oudere echtpaar, niet meer zo vast ter been. Toch komen ze ieder een boom planten en maakten een foto van elkaar tijdens het planten.
En de man die mij vertelt: “zo nu heb ik er 60 inzitten, nu stop ik, ik was al om 9 uur begonnen”. 
En het gezin dat een duinpannetje volzet: “Ik heb nog een paar bomen nodig voor óns bos, een gele en een blauw, dan is het daarna klaar”.
En het jongetje dat met zijn vader en moeder en oma bomen komt halen. Zijn vader zegt: “hij weet hoe het moet, hij was hier gisteren al planten met zijn school”.
En de man met zijn tienerdochter, die zijn spade stevig in de grond zet en zegt: “Ik kom vandaag een boom planten;  ik ben hier voor het eerst sinds 7 jaar” , Hij is even stil en vervolgd: “vroeger kwam ik hier heel veel om te wandelen, maar na de brand 7 jaar terug ben ik niet geweest, ik kon het niet.”
 
Ja, volgens mij heeft dit kleine stukje verbrandde gebied deze twee dagen nieuwe betekenis gekregen voor veel mensen.
 
Rascha Wisse

 

En dan…..het laatste boompje dat op vrijdag werd geplant door een meisje van drie jaar, die het boompje lieflijk toesprak, dat het zich thuis mocht voelen en dat ze samen oud konden worden, en dat àls ze oud was, de boom vast groter zou zijn dan zij! De twee meisjes die elkaar ontmoette en beiden dezelfde naam hadden, en daarom samen een boompje aanplante die zij hun naam gaven.  Het Jongetje dat steeds twijfelde welke plek hij zijn boompje wilde geven, en op het moment dat hij de plek had, uitgebreid de tijd nam om de plek te onderzoeken, terwijl zijn hele klas stond te wachten, was hij nog aan bezig zijn boom toe te spreken alvorens hem in de grond te plaatsen. De boswachters en vrijwilligers van SBB waarmee we als een team konden samenwerken en al onze vrijwilligers die er voor gezorgd hebben dat deze onvergetelijke dag heeft kunnen plaatsvinden! En natuurlijk de vele bezoekers, sponsors en hulpkrachten langs de zijlijn, Dank!

Marieke